Lida Zegel – over haar podcast: Contact-bij-dementie

Hoe het begon
In 2007 heb ik de kennis-makingsworkshop bij Stichting miMakkus gedaan om in 2008 de opleiding te mogen gaan doen in groep 13, wat weer het geluksgetal voor de clown blijkt te zijn… zeg maar ja! Tijdens de Corona periode was er geen werk voor mijn eigen bedrijf. Geen instelling durfde mensen van buiten naar binnen te laten komen. Ondertussen speelde er genoeg in mijn hoofd en bedacht ik hoe ik dan mijn passie (ontspanning brengen rond dementie) zou kunnen delen. Zelf ben ik geen grote schrijver/lezer en ontdekte ik de podcast. En als ik dan luisterde dacht ik: waarom zou ik dat niet kunnen?!

De kloof weghalen – licht en lucht
De podcast wil ik zo laagdrempelig mogelijk houden. Niet te moeilijk en vooral alsof ik met de luisteraar samen over dementie en contact aan het praten ben. Op deze manier hoop ik die mensen te bereiken die het misschien wel heel lastig vinden als er iemand met dementie in hun omgeving is en ze weten er moeilijk mee om te gaan. Zij durven om uiteenlopende redenen niet meer langs te gaan, waardoor mensen met dementie nog meer in een isolement komen. Die kloof die dan ontstaat wil ik verkleinen en eigenlijk helemaal weg halen met mijn verhalen en ervaringen.

Gasten
Als ik een verlanglijstje zou mogen maken zou ik wel willen spreken met Hugo Borst, die als ervaringsdeskundige het nodige heeft meegemaakt. Tosca Niterink lijkt me ook te gek. Zij heeft prachtige stukjes geschreven voor de krant die later gebundeld zijn in het boek “De vergeetclub”. Zowel Hugo als Tosca hadden een moeder met dementie. Zij zijn bekend, maar ik zou ook best graag met mensen spreken die onbekend zijn en als mantelzorger ervaring hebben. Het lijkt me eigenlijk het allermooist om mensen met dementie zelf te spreken als dat nog kan. Op dit moment ben ik groot fan van Sonja Bouten. Misschien heb je haar ook al eens gezien op Facebook of op TV bij Restaurant Misverstand. Sonja heeft besloten niet bij de pakken neer te gaan zitten na de diagnose dementie, maar het optimale uit het leven te halen, wat ze ook volop doet.

Waar
De links naar de diverse kanalen waar mijn podcast te beluisteren is:
Apple: https://podcasts.apple.com/us/podcast/contact-bij-dementie/id1567974851
Spotify: https://open.spotify.com/show/7AHw15BtkmFL7bwOyMzKjG
Google podcast: https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy81OTc1NTQzYy9wb2RjYXN0L3Jzcw
Ook als je in de zoekmachine op Contact bij Dementie zoekt.

Toekomst
Wil jij mij wat vertellen (wat ik heel leuk zou vinden!) dan kan dat via mijn facebookpagina https://www.facebook.com/maatcontact of Instagram https://www.instagram.com/maatcontact/

Mocht iemand het leuk vinden om de podcast mee te promoten via deze kanalen, dan is deze hulp echt heel fijn.

Tot slot kan ik van deze uitdaging nog heel veel blijven leren, maar vooral wil ik natuurlijk mijn passie kunnen delen met iedereen die geïnspireerd wil raken over mensen met dementie en contact.

Wellicht ten overvloede, maar toch. Een podcast is een soort radioprogramma op het internet, wat op elk gewenst moment beluisterd, herhaald, terug geluisterd kan worden. Het is Radio On Demand met interviews, documentaires, meditaties, verhalen etc. Veel podcasts zijn te beluisteren via SoundCloud, Apple Podcast en via Spotify.
Bron: www.Klemtoonmedia.nl